Rozdíl mezi římskou a neapolskou pizzou


Italská pizza. Pochoutka, kterou musíte prostÄ› ochutnat, pokud budete v Itálii. Ale víte, že vÅ¡echny pizzy v Itálii nejsou stejné? PrávÄ› naopak. DÄ›lí se na nÄ›kolik typů. Můžete si vybrat tedy pÅ™esnÄ› takovou, jakou máte rádi. AÅ¥ už máte rádi pizzu s tlustými okraji, s tenkými, mÄ›kÄí, kÅ™upavou…vybere si každý.

NejÄastÄ›ji se pizza dÄ›lí na dva základní tipy. Římská pizza a neapolská pizza. Není jasné, která tu byla první. Historie pizzy totiž sahá hodnÄ›, hodnÄ› do minulosti.

pizza

Římská pizza je charakteristická svým drobivým tÄ›stem. Je to ta nejslavnÄ›jší pizza v celé Itálii. Její kÅ™upavost polahodí vaÅ¡emu jazyku. TÄ›sto je tenké a kÅ™upavé, okraje velmi tenké. TÄ›sto na pizzový základ se vyrábí z hladké pÅ¡eniÄné mouky, vody, droždí, soli a samozÅ™ejmÄ› nepostradatelného olivového oleje. Kulatého tvaru a tenké vrstvy tÄ›sta se dosáhne pomocí váleÄku. PeÄe se déle než neapolská pizza, aby se v troubÄ› vysuÅ¡ila a dosáhlo se tížené kÅ™upavosti.

Na římskou pizzu už si poté můžete dát, co uznáte za vhodné. SamozÅ™ejmÄ›, nejznámÄ›jším základem je rajÄatová omáÄka. Na ni si Italové rádi dávají mozzarellu, rajÄata, bazalku, různé druhy sýru, Å¡unku a podobnÄ›.

A co tedy neapolská pizza? Zatímco v Itálii je nejznámější pizza římská, ve světě je naopak nejpopulárnější právě pizza neapolská.

neapolská pizza

Na rozdíl od římské pizzy, je tÄ›sto neapolské pizzy mÄ›kké. Kůrka je vysoká a mÄ›kká. TÄ›sto se vyrábí ze stejných ingrediencí, jako římská, ale neobsahuje žádný tuk, takže žádný olej Äi nÄ›co podobného. PeÄe se významnÄ› kratší dobu než římská pizza.

NejznámÄ›jším druhem neapolské pizzy je Margherita a Marinara. Margheritu tvoří rajÄatová omáÄka, Äerstvá rajÄata, mozzarella a bazalka. Marinaru tvoří rajÄatová omáÄka, Äesnek, oregano o olivový olej. Jedná se o jednoduché pizzy, které jsou ale vynikající, a neurazí žádného milovníka této italské pochoutky.

Nejnovější komentáře

Žádné komentáře.